Welkom op ons forum!

Heb je een computerprobleem of een algemene vraag? Registreer een account op het forum, wij helpen je dan graag verder om het probleem vakkundig op te lossen.

Gebruikersavatar
abbs
Site Admin
Berichten: 2177
Lid geworden op: 18 jan 2011 18:27

Afbeelding Zoek.exe ontwikkeld door Smeenk is een programma of eigenlijk een analyse-tool die zich richt op het opsporen van adware, malware en overige ongewenste zaken.
De werking is voornamelijk gebaseerd op het gebruik van zogenaamde scripts die gemaakt worden op basis van het gegenereerde logbestand, maar is ook in staat om automatisch zaken te verwijderen en te repareren.

Ieder probleem is natuurlijk geheel anders vandaar dat het ook niet de bedoeling is om scripts te gebruiken die bedoeld zijn voor andere computers, in het slechtste geval kan dit tot veel problemen leiden,
gebruik Zoek.exe dus altijd enkel en alleen op advies van de betreffende helper in de sub-forums bij "malware en virusinfectie problemen".

Zoek.exe downloaden
Schakel uw virusscanner uit (hier en hier kan je lezen hoe je dat doet) voordat u Zoek.exe gaat downloaden en gebruiken, dit in verband met een ten onrechte detectie en het beïnvloeden van de werking van het programma.
Downloadlink: https://hijackthis.nl/smeenk/Tools/zoek.exe
Sla Zoek.exe bij voorkeur op het bureaublad op na het downloaden, hoe u bestanden direct naar het bureaublad kunt downloaden leest u in dit artikel.
Wanneer u een melding krijgt van het gebruikersaccountbeheer (UAC) staat u het uitvoeren toe door op Doorgaan te klikken.

Zoek.exe uitvoeren
Wanneer u Zoek.exe voor de eerste maal start krijgt u het onderstaande scherm te zien.

Afbeelding

In het gedeelte bij "punt 1" script / tekstvenster kunt u het script ingeven welke in de instructies van de helper staat vermeld. Dit script kunt u op meerdere manieren in Zoek.exe kopiëren.
  1. Selecteer in de gegevens instructies het complete script en druk vervolgens op de toetscombinatie CTRL+C, Dit kan ook via de rechtermuisknop via de optie Kopiëren.
  2. Wanneer het script is gekopieerd staat dit op het klembord, wanneer Zoek.exe is gestart klikt u in het lege tekstvenster en drukt u op CTRL+V of kiest u via het rechtermuisknop-menu de optie plakken.
  3. U kunt ook gebruik maken van de knop Paste ClipBoard hiermee kan ook het zojuist gekopieerde script vanaf het klembord in Zoek.exe geplaatst worden.
Afbeelding

Bij "punt 2" ziet u twee selectievakjes en een vijftal knoppen. Standaard staat de optie Scan All Users geselecteerd, wijzig dit alleen als u hiervoor het advies krijgt.
De vijftal knoppen spreken wellicht voor zich, maar hieronder nog even een toelichting op het gebruik.
  • Run Script middels deze knop voert u het geadviseerde script uit, in geval van afwijkende instructies scroll dan even naar "Zoek.exe uitvoeren zonder script".
  • Paste ClipBoard Hiermee kopieert u het script wat u zojuist naar het klembord van Windows hebt gekopieerd.
  • Clear Input Field Hiermee kunt u het script / tekstvenster geheel wissen indien u bijvoorbeeld een fout heeft gemaakt bij het kopiëren van het script.
  • C:\Zoek-results.log Hiermee kunt u alsnog het logbestand van Zoek.exe handmatig openen als deze niet geopend is nadat Zoek.exe gereed en gesloten was.
  • Opties Hiermee kunt u de optionele opties van Zoek.exe weergeven. (Vink echter nooit zomaar opties aan als hiervoor geen advies is gegeven).
Afbeelding

Zoek.exe uitvoeren zonder script
Wanneer u de instructies krijgt om Zoek.exe uit te voeren zonder script, dient u direct op Run Script te klikken en dan krijgt u vervolgens het onderstaande dialoogvenster te zien.

Afbeelding

In dit scherm kunt u kiezen uit vier opties, standaard staat optie 1 geselecteerd. Hier geeft u de juiste keuze op die in de gegeven instructies vermeld staan.
vervolgens klikt u op Ok om Zoek.exe zijn taak te laten uitvoeren.

Zoek.exe voortgang
Wanneer Zoek.exe het systeem aan het scannen is gebruik de computer dan niet voor andere taken, in het venster ziet u de voortgang van het programma onder Runcheck.

Afbeelding

Wacht geduldig tot het programma gereed is, normaliter duurt dit rond de 10 a 15 minuten maar afhankelijk van de snelheid van de computer en hoe vervuild de computer is kan het op sommige systemen toch wel 45 minuten tot een uur in beslag nemen.
Mocht u het vermoeden hebben dat het programma is vastgelopen of niets meer doet laat dit dan even weten aan de betreffende helper, plaats aanvullend het logbestand met de naam RunCheck,
deze kunt u op de systeemschijf terug vinden als C:\RunCheck.txt. U kunt ook de voortgang vanuit het venster van Zoek.exe kopiëren.

Wanneer Zoek.exe gereed is zal het automatisch een logbestand in een nieuw kladblok venster openen. Echter wanneer er een herstart van de computer benodigd is zal het logbestand pas na het opnieuw opstarten van de computer geopend worden.
In het onderstaande scherm wat verschijnt klikt u op Ok om de computer opnieuw op te laten starten.

Afbeelding

Voeg na de herstart het logbestand als bijlage toe aan uw bericht, dit logbestand kunt u tevens terug vinden op de systeemschijf als C:\Zoek-results.log wanneer deze niet automatisch is geopend.
U kunt het logbestand ook handmatig openen via de knop Zoek-results.log wanneer u Zoek.exe nogmaals opent.
Groeten abbs
Afbeelding
Member of UNITE (Unified Network of Instructors and Trained Eliminators)
Goed geholpen hier overweeg een donatie: of plaats hier een bedankje.

Terug naar “Mededelingen”