Welkom op ons forum!

Heb je een computerprobleem of een algemene vraag? Registreer een account op het forum, wij helpen je dan graag verder om het probleem vakkundig op te lossen.

Gebruikersavatar
Kape
Site Admin
Berichten: 474
Lid geworden op: 14 jul 2007 10:22

Van Twitter naar Mastodon ?

Afbeelding

De aankoop van Twitter door miljonair Elon Musk en zijn wilde plannen tot veranderingen aan het sociale netwerk die hij aangekondigd, heeft voor veel gebruikers van deze berichtendienst aanleiding gegeven tot een zoektocht naar een alternatief en dan is Mastodon in het middelpunt van de belangstelling gekomen.

Wat is Mastodon ?

Mastodon is een open-source software waarbij iedereen zelf een netwerk (“server”) kan hosten. In tegenstelling tot Twitter – dat op één server aangestuurd wordt door het bedrijf van miljardair Musk – is Mastodon samengesteld uit duizenden onafhankelijke sociale netwerken, die telkens gemodereerd worden per netwerk. Het is dus een gedecentraliseerd platform.

En waar Twitter de data van de gebruikers gebruikt als verdienmodel via advertenties, is dit bij Mastodon niet het geval. Op de meeste servers van Mastodon zijn dus geen advertenties te vinden en blijven de persoonlijke data ook buiten het bereik van adverteerders of één bedrijf. Mastodon draait voornamelijk op dotaties en wordt door de gebruikers zelf beheerd. Naast een webtoepassing is Mastodon ook beschikbaar voor iOS en Android.

Hoe werkt Mastodon ?

Deze open source software bestaat uit verschillende sociale netwerken (“servers”). In tegenstelling tot Twitter – waarbij je een account aanmaakt, inlogt, mensen volgt en berichten plaatst – kan je bij Mastodon kiezen uit verschillende servers die werken als een soort communities. Per server kan je een account aanmaken. Zo hebben we bvb. algemene servers (ook “instances” genoemd) zoals mastodon.social, mastodon-belgium.be , mastodon.nl, mastodon.vlaanderen … en talrijke anderen, met steeds een eigen karakter voor de aard van de berichten die op deze instances gepost kunnen worden.

Erg belangrijk is ook dat je in de tijdlijn niet gestuurd wordt door een (onbekend) algoritme. Bij Mastodon wordt je tijdlijn door jezelf bepaald (bvb. chronologisch), zonder invloed van buitenaf. Eens gekozen voor een “instance” kan je nog steeds contact leggen met andere “instances”. En ook belangrijk: je kan zelf bepalen welk soort berichten je wil ontvangen of niet.

Kies een community !

Wil je beginnen met Mastodon, dan dien je eerst een “instance” te zoeken, één van de vele aangeboden verblijfplaatsen op het netwerk. Daar kan je een account aanmaken. Je kan deze “instance” vinden via volgende link: https://instances.social/ Daar kies je ook de taal waarin je wil communiceren en het aantal deelnemers aan een community waaraan je wil deelnemen. De voorstellen worden ook per regio of per onderwerp gesplitst.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Na deze standaardgegevens kan je ook beperkingen of toelatingen verlenen voor de aard van de moderatie in jouw gekozen community.

Afbeelding

Dan krijg je een voorstel van alle “instances” die voldoen aan de door jou opgegeven eisen. Kies de door jou gewenste community en maak daar een account aan.

Afbeelding

De verschillende communities zitten op verschillende servers en worden ook via die afzonderlijke servers en beheerders beheerd. Er kan een verschil zijn op de manier waarop deze communities worden beheerd, vermits dit afhankelijk is van de aard van groep en van de beheerder van deze groep. Het wordt dus even zoeken voor welke groep je kiest. In ons voorbeeld gaan we voor een account bij mastodon-belgium.

Afbeelding

Om u aan te melden bij een server, moet je een nieuwe account registreren. Je hebt een gebruikersnaam, een veilig wachtwoord en een geldig E-mailadres nodig. Klik op “registreren” en je ontvangt een E-mail om het onderschrijven van je account te bevestigen. Na het aanklikken van de link in de bevestigingsmail is je account actief.

Je gebruikersnaam en de naam van de server vormen gezamenlijk je Mastodon-adres. Dit ziet er in ons voorbeeld dan zo uit: @PCHelpforum@mastodon.be.

En dan kan je aan de slag met je Mastodon-account.
Ben je tevreden over de hulp op HJT.nl, dan kan je misschien een (vrijwillige) donatie overwegen. Kijk HIER even hoe dat kan.

Terug naar “Software en Algemene vragen”